Megelőzhető a szürkehályog?

Megelőzhető a szürkehályog?

Tudta, hogy a szürkehályog 75 év felett már minden 2. embert érint? A cataracta néven is emlegetett betegség fő oka az öregedés, de genetikai tényezők is állhatnak a háttérben. Van mégis bármi lehetőség arra, hogy a szürkehályog megelőzéssel elkerülhető legyen? A rendszeres szemészeti kontroll a prevenció és a betegség időben történő felismerése érdekében is kiemelt jelentőséggel bír, ám egyelőre biztos módszer nincs a szürkehályog megelőzésére. (Életmód)

Fiatal szemorvosnő vizsgálja az idős hölgy szemét . A kép illusztráció ! A kép forrása : Adobe Stock

Szemészet- Honnan lehet tudni, hogy szürkehályogról van szó?

A megbetegedés azt jelenti, hogy a szemlencse egy része, vagy akár egésze elszürkül. A szemben levő fehérjék állapota befolyásolja, hogy milyen képek jutnak el a retinán keresztül a látóideghez és az agyhoz. A látás nem hirtelen romlik el, hanem folyamatosan azt tapasztalják az érintettek, hogy olyan, mintha egy vízfüggönyön keresztül néznének. Az egyik tünet tehát a homályos, ún. felhős látás. Az éjszakai látás szintén romlik, és az éles fényekre is érzékenyen reagál a szem. Intő jel lehet, ha a szemüveglencse dioptriáját gyakran kell változtatni.

Háttérben a genetika?

Nem ritka, hogy a szürkehályog örökletes betegség. A géneken nem igen változtathatunk, de érdemes szüleinktől tájékozódni arról, hogy a családban gyakoriak voltak-e a szembetegségek. A szemészeti kontroll nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy időben felismerje a szakember a problémát, és így a kezelés is korán elkezdődhessen. Jelenleg sebészeti beavatkozással, műszemlencse beültetésével lehetséges a szürkehályog megszüntetése.

Szemészet

Mit tehetünk a prevenció érdekében?-Életmód

Az életmód a szervezet minden rendszerének működését befolyásolja. Nem véletlen hívjuk fel rendszeresen a figyelmet az egészséges életvitelre, melynek szerves részét képezi a dohányzás mellőzése. A mai kor embere az erős UV-sugárzással is szembe találja magát. Az UV-szűrős napszemüveg jó választásnak bizonyul, de a kalap is nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy minél kevesebb, ma már extrémnek mondható UV-sugárzás érje a szemeket.

A cukorbetegség kockázati tényező!-Életmód

E tekintetben mindegy, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved a páciens, a szemészeti szövődmények mellett nem érdemes elmenni. Tény ugyanis, hogy a szem erei és azok anyagcseréje is romlik a betegség hatására. A károsodás felismerését nehezíti, hogy kezdetben a páciens nem tapasztal tüneteket. A PimaClinic-nél azt javasoljuk, hogy a diabétesz karbantartásával és a rendszeres szemészeti ellenőrzéssel célszerű tenni a látáskárosodás ellen és az időben történő felismerés érdekében.

Írta: Kiss Anita

A pattanásos bőr kezelésével kapcsolatban is írtunk !